Dosarul decontărilor ilegale: Alte 16 persoane, medici și asistente, rămân în arest

Dosarul decontărilor ilegale: Alte 16 persoane, medici și asistente, rămân în arest
Publicat: 11/04/2013, 17:35
Actualizat: 31/01/2019, 21:47

Alte 16 persoane din dosarul decontărilor ilegale de analize, toți medici și asistente, rămân în arest, după ce Curtea de Apel București le-a respins definitiv, joi, recursurile la măsura preventivă decisă de Tribunalul Capitalei, la propunerea procurorilor.

Un complet de la Curtea de Apel București a judecat, joi, recursurile față de arestarea preventivă formulate de 16 medici și asistente, respectiv Marana Anda Iosup (medic de familie), Mihaela Pană (asistent medical), Rodica Lazăr Contes (medic specialist pediatrie și ecografie), Semseddin Daskiran (administratorul CityLab), Monica Ursu (medic specialist obstetrică și ginecologie), Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Steluța Rodica Matei (medic), Mihaela Gheorghiu (medic), Anca Luisa Teleguță (asistent medical), Mihaela Liliana Ivașcu (medic de familie), Muteba Kanda (medic), Maria Munteanu (medic), Monica Țoca (medic), Mihaela Luminița Cristea (asistent medical), Mihai Stanciu și Kamal Osman.

Instanța a judecat și recursul procurorilor împotriva deciziei din 30 martie de cercetare în libertate, cu interdicție de a părăsi țara, în cazul altor trei persoane, respectiv Ileana Gheorghe (asistent medical), Teodora Popescu (jurist) și Luiza Ilioiu (operator calculator la Uromed).

Toate recursurile au fost respinse, decizia Curții de Apel fiind definitivă.

În aceste condiții, numărul persoanelor arestate preventiv în acest dosar este de 28, după ce instanța a decis anterior aceeași măsură preventivă pentru 12 inculpați.

În 5 aprilie, un alt complet al Curții de Apel București a judecat contestațiile formulate de alte șase persoane arestate în acest dosar, precum și recursul procurorilor în cazul altor 12 medici și asistente care în urma deciziei din 30 martie a Tribunalului București au fost lăsați liberi.

Instanța a respins recursurile formulate de Suleyman Memitanli (administratorul Uromed Center), Ioana Coconeanu (operator calculator CityLab), Alina Alexandra Eremia (asistent medical la CityLab), Ana Maria Baciu (biolog la CityLab), Irina Cristea (biolog la CityLab) și Valentina Drăgușin (asistent medical). Decizia este definitivă, astfel că aceștia vor fi cercetați în continuare în arest.

Judecătorii Curții de Apel București au admis în parte recursul procurorilor și au dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a șase medici și asistente în cazul cărora Tribunalul București a dispus în 30 martie cercetarea în libertate. Astfel, Curtea de Apel București a emis mandate de arestare pentru Sergiu Mihai Bârsan (medic cardiolog), Aurica Nimigean (asistent medical), Dănuța Călin (asistent medical), Teodora Marin (asistent medical), Alexandru Cristian Vasile-Bugarin (medic de laborator la Uromed și apoi la CityLab) și Bogdan Ioan Coculescu (medic de laborator la Uromed).

Totodată, Curtea de Apel București a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a altor șase medici și asistente în cazul cărora Tribunalul București a dispus cercetarea în libertate, cu interdicție de a părăsi țara. Astfel, vor fi cercetați în continuare în libertate Corina Pantazi (asistent medical), Dana Maria Buduluca (asistent medical), Melania Pandrea (asistent medical), Viorel Ordeanu (medic de laborator la Uromed), Sorina Crenguța Șerboiu (medic specialist radiologie) și Mohamad El-Rifai (medic). Instanța i-a obligat pe cei șase să nu exercite profesiile în baza cărora au săvârșit faptele de care sunt acuzați.

În 30 martie, două complete de judecată de la Tribunalul București au dispus arestarea preventivă a 22 dintre cele 37 de persoane reținute de procurorii Parchetului Capitalei în dosarul decontărilor ilegale de analize medicale, alte 15 fiind lăsate libere. Deciziile au fost contestate la Curtea de Apel București

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat că, în acest dosar, a dispus începerea urmăririi penale față de 42 de persoane, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals, luare de mită și dare mită.

„Activitatea infracțională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulți medici și angajați ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro”, s-a arătat într-un comunicat al Parchetului Capitalei.

Medicii sunt acuzați că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea cărora își opreau 10%.

Procurorii au arătat, în referatul în care au propus arestarea preventivă a 37 de persoane, că medicii inculpați în acest dosar trimiteau zilnic zeci de bilete falsificate, denumite în limbaj codificat „bilete extra”, „bomboane” sau „burți”.

Potrivit declarațiilor date de angajați ai laboratoarelor, fiecare medic trimitea zilnic în jur de 20 de bilete falsificate. Majoritatea medicilor „știau că biletele trimise către Uromed erau fictive, doctorii fiind cei care le întocmeau, le parafau sau le cereau asistentelor să le întocmească”, susțin anchetatorii.

Din interceptările efectuate în cauză rezultă că unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigații paraclinice la instigarea administratorilor Uromed Center și Citylab.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare